Idén om den goda debatten

Ett rollspel ska kännetecknas av god stämning och artig debatt. Det är din uppgift som ordförande att underlätta och främja detta. Det finns olika sätt att nå dit, vilka vi kommer att behandla senare i texten. Men varför är det så viktigt att det blir en bra debatt? Det finns flera anledningar.

Först och främst innebär en bra debatt om ämnet ifråga att de som deltar lär sig mer om ämnet och om andra staters ståndpunkter. Därmed medför det att delegaterna när de kommer hem från rollspelet har ett större intresse för politik och för vår världs framtid än när det började. Rollspelet blir också mycket roligare och intressantare om debatten är god, och många stater är delaktiga. Det blir roligare att se på för observatörer och lärare från andra skolor, som därmed kan inspireras att ha egna rollspel.

Som ordförande är det också viktigt att komma ihåg att många av deltagarna är skolelever, vars betyg är beroende av hur de presterar. Som ordförande är det din skyldighet att skapa en miljö där dessa elever gör sitt bästa, och det underlättas genom en god debatt.

Kontakta Terese Johansson

 • Daniel är Årets FN-lärare

  24 mar

  Daniel Gustavsson Emmertz, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund, har tagit emot Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

 • Sverige behöver mångfaldsplan

  23 mar

  Statsminister Stefan Löfven måste gå före med mångfaldsplan för att åtgärda utanförskapet i Sverige, skriver Svenska FN-förbundet i Aftonbladet i anslutning till FN-dagen mot rasism.

 • Starkt att uppleva projekt på plats

  19 mar

  - Det starkaste intrycket för mig är att se bevis för vad vårt bidrag verkligen har lett till, säger Anna Tjäder från The Body Shop, på plats i Etiopien med FN-förbundet.

Läs fler nyheter

 • B-kurs om fred, säkerhet och nedrustning

  27 mar
  Malmö

  B-kursen om fred, säkerhet och nedrustning är en fortsättning på FN-förbundets grundkurs i FN-kunskap.

  Kursen behandlar delar av FN:s och FN-förbundets arbete inom områdena fred och säkerhet, bland annat "skyldighet att skydda", nedrustning och Sveriges stöd till FN:s fredsarbete.

 • Earth Hour med Bikes vs Cars

  28 mar
  Regionmuseet, Kristianstad

  18.30 visas den alldeles nya filmen av Fredrik Gertten. Efterföljande samtal med Martin Risberg. 20.30 släcks ljuset. Fika och information om belysning med energirådgivaren Martin Holmén och en representant från Lyktan,

 • Frukostseminarium: Mer än minor

  31 mar
  Stockholm

  Inför internationella dagen mot minor bjuder FN-förbundet in till diskussion om pesronminor och deras påverkan på fred och säkerhet.

Se hela kalendariet

Få mail när vi publicerar nyheter

Fyll i din e-postadress:


 

Följ oss på Twitter

 

Följ oss på Instagram