Släpp in världen i gymnasieskolan!

Skolan spelar en central roll i FN-förbundets verksamhet. Vi stödjer FN-rollspel, anordnar lärarkurser och tillhandahåller läromedel anpassade för elever och pedagoger från förskola till gymnasiet.

Foto: Kenneth Denker, Katedralskolan.

Hösten 2007 startade Svenska FN-förbundet en långsiktig satsning inom den svenska gymnasieskolan. Genom certifiering av skolor med internationell profil samarbetar vi med lärare och elever som vill fördjupa sin kompetens i globala frågor. Certifieringen tillför skolans internationella arbete utvecklingspotential genom de tjänster som certifieringen ger och via FN-skolornas gemensamma nätverk.

Ladda ner en broschyr om FN-skolor (PDF-dokument, 6,1 MB)

Vad får man som FN-skola?

Som FN-skola får man varje läsår ett grundpaket med ett flertal tjänster och produkter, däribland pedagogisk vägledning, lärarfortbildning och undervisningsmaterial på globala teman. Utöver detta erbjuds skolorna tillval som exempelvis föreläsningar, elevaktiviteter och lärarkurser.

Personlig kontakt

Svenska FN-förbundet har expertkompetens inom fred- och säkerhet, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor. Vi har många års erfarenhet av ungdoms- och skolprojekt och våra skolhandläggare och ungdomssekreterare arbetar särskilt med de certifierade skolorna. Varje FN-skola har sin kontaktperson på FN-förbundet, vars uppgift är att finnas till hands för skolan och se till att de aktiviteter som vi gemensamt planerar genomförs.

Ansökan

Ansökan tas emot löpande. Avtalsperioden löper läsårsvis och avslutas den 31 juli varje år.

Läs mer om hur ansökningsprocessen går till

Om du vill veta mer om FN-skolor kan du kontakta våra skolhandläggare

Våra FN-skolor

Via kartan nedanför kan du se var i landet våra FN-skolor ligger. Klicka på symbolen och följ länken för att läsa mer om skolan.
View FN-skolor in a larger map

Kontakta Pernilla Bergström

Distrikt & föreningar. Hitta en lokal FN-förening nära dig. FN-information. Historia, organisation, ekonomi med mera. Beställ profilmaterial till FN-skolor
 • FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2016

  25 maj

  Välkommen till prisutdelning och paneldiskussion om det svenska skyddet mot barn- och tvångsäktenskap.

 • Ge civilsamhället insyn i FN

  20 maj

  Civilsamhället måste garanteras insyn i FN-arbetet, säger Svenska FN-förbundet efter att Islamiska konferensorganisationen stoppat en rad hbtq-organisationer från att närvara vid en hiv/aids-konferens i juni.

 • Agera mot sexuella övergrepp

  18 maj

  Öppenhet och press på truppbidragande länder krävs för att stoppa sexuella övergrepp i fredsfrämjande FN-insatser, säger Svenska FN-förbundet.

Läs fler nyheter

Se hela kalendariet

Få mail när vi publicerar nyheter

Fyll i din e-postadress:


 

Följ oss på Twitter

 

Följ oss på Instagram