Släpp in världen i gymnasieskolan!

Skolan spelar en central roll i FN-förbundets verksamhet. Vi stödjer FN-rollspel, anordnar lärarkurser och tillhandahåller läromedel anpassade för elever och pedagoger från förskola till gymnasiet.

Foto: Kenneth Denker, Katedralskolan.

Hösten 2007 startade Svenska FN-förbundet en långsiktig satsning inom den svenska gymnasieskolan. Genom certifiering av skolor med internationell profil samarbetar vi med lärare och elever som vill fördjupa sin kompetens i globala frågor. Certifieringen tillför skolans internationella arbete utvecklingspotential genom de tjänster som certifieringen ger och via FN-skolornas gemensamma nätverk.

Ladda ner en broschyr om FN-skolor (PDF-dokument, 6,1 MB)

Vad får man som FN-skola?

Som FN-skola får man varje läsår ett grundpaket med ett flertal tjänster och produkter, däribland pedagogisk vägledning, lärarfortbildning och undervisningsmaterial på globala teman. Utöver detta erbjuds skolorna tillval som exempelvis föreläsningar, elevaktiviteter och lärarkurser.

Personlig kontakt

Svenska FN-förbundet har expertkompetens inom fred- och säkerhet, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor. Vi har många års erfarenhet av ungdoms- och skolprojekt och våra skolhandläggare och ungdomssekreterare arbetar särskilt med de certifierade skolorna. Varje FN-skola har sin kontaktperson på FN-förbundet, vars uppgift är att finnas till hands för skolan och se till att de aktiviteter som vi gemensamt planerar genomförs.

Ansökan

Ansökan tas emot löpande. Avtalsperioden löper läsårsvis och avslutas den 31 juli varje år.

Läs mer om hur ansökningsprocessen går till

Om du vill veta mer om FN-skolor kan du kontakta våra skolhandläggare

Våra FN-skolor

Via kartan nedanför kan du se var i landet våra FN-skolor ligger. Klicka på symbolen och följ länken för att läsa mer om skolan.
View FN-skolor in a larger map

Kontakta Pernilla Bergström

Distrikt & föreningar. Hitta en lokal FN-förening nära dig. FN-information. Historia, organisation, ekonomi med mera. Beställ profilmaterial till FN-skolor
 • FN-förbundet i Almedalen: Efter säkerhetsrådsvalet

  3 jul

  Svensk FN-politik efter valet till FN:s säkerhetsråd, feminism och minor är tre teman för Svenska FN-förbundets aktiviteter under politikerveckan i Almedalen.

 • FN-förbundet i Almedalen

  30 jun

  Under politikerveckan i Almedalen 3-10 juli medverkar vi med flera seminarier och aktiviteter. Vi håller till på Sidas sommartorg "Sverige i världen" där besökarna kan röja minor från Sveriges enda minfält.

 • Förlamat säkerhetsråd måste vitaliseras

  28 jun

  Att verka för att FN:s säkerhetsråd återfår sin handlingskraft är en av Sveriges viktigaste uppgifter som nyinvald rådsmedlem, säger FN-förbundet.

Läs fler nyheter

Se hela kalendariet

Få mail när vi publicerar nyheter

Fyll i din e-postadress:


 

Följ oss på Twitter

 

Följ oss på Instagram